http://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/jomfru-maria-himmeldronningen
Den 15. august fejres Jomfru Marias optagelse i himlen i den katolske kirke. Festen er kirkens ældste og kan dateres tilbage til det 4. århundrede. 8 dage senere fejres mindedagen for hendes formodede kroning til himmeldronning. Mindedagen indførtes af pave Pius XII i 1955. Maria kunne ikke opfattes som himmeldronning, før det, rent teologisk, kunne godtgøres, at hun var død og taget op i himlen. Men det voldte alvorlige problemer, for der fandtes intet belæg i Bibelen, som kunne indsætte Maria på den himmelske trone. Hverken hendes død eller optagelse i himlen omtales i Bibelen - hvilket er en forudsætning for himmelkroningen.
Læren om Marias himmelfart stammer oprindelig fra apokryfer og legender. Her kom legenden først på banen.
”Legenden fortæller at da tiden for Jomfru Marias død var kommet, fandt apostlene at de på mystisk vis var indkaldt til Jerusalem, og de samlede sig rundt om hendes seng. Et himmelsk lys fyldte rummet, apostlene faldt på knæ og himmelen åbnede sig. Der så de menneskesønnen stå på en lysende sky, og mens Marias ansigt strålede af moderkærlighed, sprang hendes sjæl ind i sønnens arme.
Næste dag hyldede man hendes legeme i et kostbart linnedklæde, og apostlene bar hende på deres skuldre til Gethsemane-haven og sænkede hende i graven. I tre dage vågede og bad de sammen med de troende ved graven. Da viste Herren sig med en hærskare af engle og hilste dem. Marias sjæl forenede sig med legemet, hun stod op af graven og fór op til himmelen ledsaget af engleskaren. I tilbedelse af Den hellige Treenighed modtog Maria en strålende stjernekrone og blev kronet som himmeldronning.”
http://www.katolsk.no/biografier/historisk/aug15#n2
Hvad angår de apokryfe skrifter går historien om Marias himmelfart, i flg. katolsk tradition, tilbage til Kirkens første århundreder. Den tidligste beretning er den såkaldte Liber Requiei Mariae (Bogen om Marias Hvile). Denne tidlige apokryfe beretning om ”Marias Hvile” er skrevet på koptisk og er kun fundet i Etiopien, hvor man levede afsondret fra den officielle kirke. Den er sandsynligvis skrevet i 300-tallet, eller muligvis så tidligt som i 200-tallet. Den har derfor ikke været kendt af de første kristne.
http://www.katolsk.no/biografier/historisk/aug15#n2
Hvad er apokryfiske skrifter, og hvorfor er de ikke pålidelige kilder for NT?:
I tiden før det Ny Testamente blev samlet, dukkede der skrifter frem, som påstod at være skrevet af Jesu egne disciple… eller af Maria – Jesu mor. Mange af disse blev skrevet i et forsøg på at få dem med i Biblen. Men de blev sorteret fra pga. de kriterier, som var fastsat, for optagelse af skrifter i NT.
Et af kriterierne var at de skulle være skrevet af øjenvidner – dvs. en af apostlene eller deres disciple… De Apokryfe skrifter var slet ikke kendt af de kristne dengang – man kendte heller ikke forfatterne. Så hvis et skrift først blev præsenteret to eller tre hundrede år efter Jesus, så måtte det være en forfalskning. Desuden fremstillede disse skrifter en anderledes Jesus, end den Jesus, som evangelierne vidner om. Disse forfalskede skrifter bliver kaldt for de nytestamentlige apokryfer. Apokryf betyder hemmelig, fordi forfatteren var ukendt.