Tidsmaskinen i Julemagasinet-udgaveJuletræet med sin pyntIngen jul i Herlev uden byens juletræ. Men det har ikke altid stået, hvor det står nu. Foran Herlev Kirke. Og egentlig var det byens handel, der fik sat gang i fejringen af julen efter 2. Verdenskrig.


»Hvad er dog det for en idé at flytte byens juletræ. Det er jo et vartegn for Herlev, når man kommer fra København, Helsingør, Lyngby og Glostrup«.

Sådan lød det i et læserbrev i Herlev Bladet i november 1996. Nemlig i en kommentar til, at byens juletræ blev flyttet fra Ringvejskrydset, hvor det kunne ses af alle, som kom kørende gennem Herlev fra den ene eller den anden retning. Og til pladsen foran Herlev Kirke, hvor træet står i dag, og hvor det nok primært er Herlevborgere, der kommer til at se det.


Juletræ er Herlev og jul

Det var nemlig i julen 1996, at juletræet kom til at stå på den nuværende placering, som vi Juletræet med sin pynt Tidsmaskinen i Julemagasinet-udgave: HERLEV OG JUL. For lidt ældre Herlevborgere var placeringen af juletræet i Herlev denne i Ringvejskrydset. Men det første juletræ stod altså nogle meter længere mod København. Foto: 1958. KLAR TIL JULEN.

Juletræet sættes op, og man aner det daværende rådhus/ posthus i baggrund. Samt Niklas, som var en isenkræmmer. Datering i midten/slutningen af 1950’erne. også nyder gavn af denne jul i 2018.

»Juletræet forbinder man med Herlev og julen. Og flytningen kan have været en af Kjeld Hansens første beslutninger«, siger Darius om den daværende borgmester, som netop i 1996 afløste Ib Juul, der blev borgmester i 1970.


Nu skal vi fejre julen

Det er dermed 22 år siden, at juletræet blev flyttet til den nuværende placering. Og man skal nok have en vis alder for at huske juletræet i Ringvejskrydset. Men den oprindelige placering af byens juletræ var det til gengæld ikke.

»Det stod nemlig først på hjørnet af Herlev Hovedgade og Toggangen, som dengang hed Stationsvej «, fortæller Darius. Året var 1946. Og det var Handelsforeningen, som godt ville sætte lidt gang i byen.

»Grundet besættelsen og de mange restriktioner, har vi ikke kunnet holde mange fester i de seneste år«, skrives der i en protokol, hvor man også inviterer til torskegilde på kroen.

Lys og indsamling