Menigheden Lys og Salt


  • HOME
  • KONTAKT

⇐ TILBAGE



Det hebraiske sprogs dybder



Mange kender kun Bibelen set fra den klassiske romerske/græske side. Og dog er det Gamle Testamente og en stor del af det Nye Testamente skrevet på gammel hebraisk (bibelsk hebraisk) – af hebraiske mænd. Der findes ikke én eneste vestlig forfatter iblandt dem.

Læs mere om hebraisk i NT her ...


Hvert ord i bibelsk hebraisk bliver bestemt af de bogstaver, som ordet er sat sammen af (ligesom på dansk), men samtidig har hvert enkelt bogstav sin helt egen betydning.



Betydningen af hvert bogstav stammer fra gammel hebraisk - det oprindelige bibelske skriftsprog. Her lavede man små pictogrammer (små billeder). Den pictografiske betydning har været skjult, fordi engelsk og andre oversættelser ikke gengiver den originale grafiske mening af disse pictogrammer. Her er vi i stand til at lære meget mere af disse picktogrammer, som oprindelig var lagt ind, og de bør derfor læses samtidig med den almindelige måde at læse på.


Lad mig give dig et eksempel:


Det gamle hebraiske bogstav ”gimel” (g) betyder kamel, og det ligner da også en kamel. Det gamle bogstav ”dalet” (d) betyder dør - hvad det også ligner. Det 2. bogstav i det hebraiske alfabet er ”bet” (b) har mindst 3 særskilte betydninger: Hus, i (engelsk: in) eller familie.

Resultatet er, at hvert ord ikke kun er et ord, for det er samtidig en lille sætning eller en beskrivelse.


Her er et eksempel på, hvordan man læser et hebraisk ord og bogstavernes betydning, samtidig: Da Israelitterne slog lejr for anden gang, efter udgangen af Egypten, kaldte de stedet for Etam (2 Mos 13,20) - for det var der, de gik igennem det Røde Hav.

De hebraiske bogstaver for Etam er: אתם (Aleph Tav Mem).


Lad os se betydningen af hvert bogstav: Aleph א = styrke; Tav ת = tegn, pagt; Mem ם = brusende vand, kaos.

Her fortæller ordet Etam os, hvad der egentlig skete: Det brusende vand (der åbnede sig) var et tegn på Guds styrke.


På denne måde kan selv de mindste ord indeholde et væld af betydninger.


⇐ TILBAGE