Selvom Origenes udholdt forfølgelse og tortur under kejser Decius på grund af Kristus i år 250, var Origenes fyldt med falske lærdomme.
Origenes karakter er blevet beskrevet af den lutherske historiker Mosheim som "En sammensætning af modsætninger, klog og uklog, skarp og dum, velovervejet og uvis, fjende af overtro og samtidig dens beskytter, en kraftfuldt forkæmper for kristendommen og dens fordærver, energisk og ubeslutsom, en for hvem Bibelen skylder meget, men som også har gjort den megen skade ".
Vi er absolut ikke enige i, at Bibelen skylder Origenes noget som helst, men der er til gengæld ingen tvivl om, at den har lidt megen skade pga. ham. Følgende er nogle af Origenes mærkelige kætterier:
- Han benægtede Skriftens ufejlbarlige inspiration.
- Han afviste den bogstavelige historie fra de første kapitler i 1. Mosebog, og fornægter at Satan tager Herren Jesus op på et højt bjerg og tilbyder ham verdens riger (Will Durant,The Story of Civilization, bd. III, p. 614).
Durant citerer bla. Origenes med disse ord: "Hvem er så tåbelig at tro, at Gud, som en agerdyrker, plantede en have i Eden og placerede et Livets Træ i den ... således at den, der smagte på frugten, opnåede liv"?
- Han accepterede barnedåben.
- Han underviste om omskabelse ved dåb og frelse ved gerninger (Origen, W.A. Jurgens, The Faith of the Early Fathers).
- Han mente, at Helligånden muligvis var et skabt væsen af en slags: "I hans tilfælde [Helligåndens] bliver det ikke klart udtrykt, om hvorvidt han blev født eller ej… heller ikke om hvorvidt han skal betragtes som Guds søn eller ej" (Origen, cited by W.A. Jurgens, The Faith of the Early Fathers).
- Han troede på en form for skærsild og universalisme og benægtede Helvedets bogstavelige ild og troede, at selv Satan ville blive sparet i sidste ende: "Lad os nu se, hvad der menes med truslen om den evige ild. ... Det synes at fremgå af disse ord, at enhver synder selv tænder flammen i sin egen ild og ikke kastes ind i en ild, som er antændt på forhånd af en anden, eller som har eksisteret før ham. ... Og når denne opløsning og sønderrivelse af sjælen sker ved hjælp af anvendelse af ild, er der ingen tvivl om, at det bagefter størkner til en fastere struktur og til en genoprettelse af sig selv" (Origen, cited by W.A. Jurgens, The Faith of the Early Fathers).
- Han mente, at menneskets sjæl havde eksisteret tidligere, og at stjerner og planeter muligvis har sjæle. (Origen ved WA Jurgens, tro de tidlige Fædre citeret).
- Han troede, at Jesus var et skabt væsen og ikke evig: "Han havde et afvigende syn på Jesu karakter, som gav anledning til det senere arianske kætteri. (Arianerne hævdede, at Sønnen var skabt af Faderen, og derfor ikke lige med Faderen, ikke evig, og ikke guddommelig af væsen.) (Encyclopedia of Christian apologetik "Origen").
At Origenes mente, at Jesus Kristus havde en begyndelse er tydeligt i denne udtalelse: "For det andet, at selveste Jesus Kristus, som kom, blev født af Faderen før alle skabninger, og det efter, at han havde tjent Faderen i skabelsen af alle ting - for ved ham blev alting skabt" (Origen, quoted by W.A. Jurgens, The Faith of the Early Fathers).
- Origen tog ikke apostlen Paulus' ord i Kol 2:16-23 til sig, men levede som en asket. I sin dårskab kastrerede han endog sig selv i sit overordnede mål: at opnå hellighed, hvor han agtede cølibatet for mere helligt end ægteskabet.
- Han benægtede legemets opstandelse, idet han hævdede, at opstandelsens- legemet er sfærisk, ikke-materielt, og ikke har lemmer: "Han benægtede den håndgribelige, fysiske karakteristika af opstandelses-legemet i klar modstrid med Skriftens undervisning" (Encyclopedia of Christian apologetic "Origen"). Han blev fordømt af Rådet i Konstantinopel på den konto.
- Origenes allegoriserede Bibelen ved at sige, "Skriften er kun til ringe nytte for dem, der forstår den bogstaveligt." Dermed blev han en af fædrene til den kætterske lære: amillennialismen, som er en symbolsk fortolkning af Tusindeårsriget (Latin: a- "no" + millennialism), som blev videreudviklet af Augustin, og som senere blev overtaget af den romerske katolske kirke.
Origenes mente, at Tusindårsriget allerede var sat i gang på hans tid. Han tolkede de 1000 år symbolsk, og mente, at det var Kirkens tidsalder. I flg. Origenes startede det i år 70, da Israel og de kristne blev fordrevet fra Jerusalem, og byen og Templet blev jævnet med jorden. Jøderne skulle hermed være blevet forkastet og alle Israels løfter overdraget til Kirken. Hermed fik den romersk-katolske kirke iscenesat forfølgelsen af jøderne.