I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. (Johs 1, 1-3)
Igennem mange år har man fejlagtigt troet, at disse tre første vers i Johannesevangeliet var og er helt unikke for kristendommen. Det er fejlagtigt blevet antaget, at denne udtalelse udgjorde intet mindre end en banebrydende løsrivelse fra jødedommen. Men intet kunne være længere fra sandheden.
Faktisk er det ikke før vers 14 (og Ordet blev kød) - at denne ”nyskabende” tankegang blev introduceret, og dog var den ikke i modstrid med jødedommen. Det, vi læser i disse første tre vers, viser os tydeligt, at forfatteren til dette evangelium var en engageret jøde, der var helt fortrolig med de jødiske begreber, som var fremherskende i den 2. tempelperiode. Hans jødiske bevidsthed var åbenbar, idet han omhyggeligt opbyggede indledningen til evangeliet - inden for rammerne af datidens jødiske traditioner.
For det første tager forfatteren til dette evangelium udgangspunkt i Torahens grundlæggende udsagn – ”I begyndelsen skabte Gud…” (1 Mos 1,1) og ”Gud sagde...” (1 Mos 1,3). Forestillingen om at Johannesevangeliet er et kristent skrift, der står i modstrid med jødedommen, giver derfor ingen mening - set i lyset af Johannes’ egne udsagn. For Johannes begynder - måske mere end de andre evangeliske forfattere - med Torahen.
For det andet var ideen, om at Guds Ord (Logos / Memra [1]) havde en speciel plads ved skabelsen - i forhold til Gud selv - ikke en ny tanke i Jødedommen i den anden tempelperiode. F.eks. skrev Philo - en jøde fra Alexandria - der var nogenlunde jævnaldrende med Jesus, men sandsynligvis aldrig havde mødt ham:
”… det mest universelle af alt er Gud; og dernæst Guds Ord”. (Allegorical Interpretation, II, 86)
”… Guds skygge er hans Ord, som han brugte som et redskab, da han skabte verden…” (Allegorical Interpretation, III, 96)
”Dette samme Ord går til stadighed i forbøn hos den udødelige Gud på vegne af os dødelige mennesker, som er udsat for lidelse og elendighed. Dette Ord er også ambassadøren, som er sendt af herskeren over alle, til den os mennesker. Dette Ord ikke er som Gud uden begyndelse, men på den anden side er det heller ikke skabt, som vi er. Ordet et sted er midt imellem disse to modsætninger… ” (Who is the Heir of Divine Things, 205-6)
Philo af Alexandria var ikke den eneste jøde i det første århundrede, der havde et højt udviklet begreb om Guds ord (Logos). Jerusalem Targum oversætter og udvider den originale hebraiske tekst fra 1. Mosebog 3,8 på denne måde:
”… de hørte Gud Herrens ord, da han vandrede i haven… og Adam og hans kone skjulte sig for Herren Gud blandt havens træer”.
I 1. Mosebog 19,24 står der i den samme oversættelse:
"Og Herrens ord (Memra) havde besluttet sig for at stige ned til folket i Sodoma og Gomorra ... Herrens ild fra himlen".
Disse eksempler fra Philo af Alexandria og Jerusalem Targum er kun en lille del af de mange eksempler, der kunne nævnes. [2] Derfor er den enkle konklusion, at begrebet Guds Ord er tydeligt jødisk, uanset hvilket sprog det udtrykkes på. Derfor repræsenterer Ordet på ingen måde en tilføjelse eller en afvigelse fra datidens jødiske tankegang. Ordet var, for forfatteren af dette evangelium, både adskilt fra Gud, og alligevel var det samtidig, på en eller anden måde, Gud selv.
Dette Guds ord (Logos / Memra) spillede en speciel rolle ved verdens skabelse, som vi kan læse i indledningen til Johannes evangeliet. Derudover var det livskraften, der fik enhver af Guds skabninger til at ånde, bevæge sig og eksistere. (v.3) I dette afsnit sammenligner forfatteren af evangeliet dette logo / memra / ord med lys, der skinner i mørket, og konstaterer resolut, at mørkets magt ikke var i stand til at overvinde det.
1. Memra is a rough Aramaic equivalent of the word Logos in Greek.
2. See also Mekhilta de Rabbi Ishmael at Shirta 4 & Bahodesh 5 (ed. Lauterbach); Mekhilta de Rabbi Simeon b. Yohai, Shirta 4. (p. 81 of the Epstein edition) Cf. also Justin Martyr’s discussion of a “second God.” (Dialogue 56-60)